Proste połączenia smaków zawsze się obronią. Dlatego czasem nie warto komplikować sobie pracy w kuchni i w myśl zasady „im prościej, tym lepiej”, przygotować szybki i pyszny makaron z domowym pesto w zaledwie kilka minut. Składniki na pesto można dobierać według własnych upodobań. Pestki słonecznika można wcześniej uprażyć, lub zastąpić orzechami nerkowca, awokado możemy pominąć, a zamiast rukoli użyć większego pęczka natki pietruszki. Do dzieła!☺️
Składniki:
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 awokado
garść rukoli
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka płatków drożdżowych
sól i pieprz do smaku
- Pestki słonecznika zmielić partiami w blenderze. Następnie dodać pozostałe składniki i całość blendować do uzyskania grudkowatej pasty.
- Dodać oliwę i ponownie krótko blendować do połączenia się składników (w razie potrzeby dodać więcej oliwy). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z ulubionym makaronem lub pieczywem. Smacznego!