Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Domowy humus

Opublikowany przez Paulina 25 listopada 201925 listopada 2019 Czas czytania 1 min 18 sek

Do dziś nie wiadomo, gdzie tak na prawdę po raz pierwszy został przyrządzony humus. Jednak bez względu na to, niezmiennie jego sekretem jest odpowiednio przygotowana ciecierzyca.

Chociaż nie ma problemu z jego dostępnością i kupić go można w zasadzie wszędzie, jak większość rzeczy zdecydowanie lepiej smakuje przyrządzony samodzielnie 🙂 . Nie jest to bardzo skomplikowane zadanie, a smak domowego humusu z pewnością wynagrodzi trud włożony w jego przygotowanie.

Dla oszczędności czasu można wykorzystać ciecierzycę z puszki, jednak humus przygotowany z suchych ziaren będzie o wiele bardziej aromatyczny. By uzyskać idealnie kremową konsystencję, wystarczy namoczyć ciecierzycę przez 6 do 12 godzin, a następnie ugotować ją do miękkości. Poniżej przepis na prosty humus z dodatkiem dyni. Smacznego!

Składniki:
200 g ugotowanej ciecierzycy
połówka dyni
pól szklanki pasty sezamowej
sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
sól i pieprz 
papryczka chilli (lub ostra papryka)

Do podania:
ziarna sezamu
prażone ziarna ciecierzycy
natka pietruszki
oliwa z oliwek

  1. Dynię przekroić na pół, wydrążyć z niej pestki i pokroić. Kawałki dyni przełożyć na blachę i skropić oliwą. Obok położyć garść ziaren odsączonej ciecierzycy. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.
  2. Upieczoną dynię przestudzić i obrać ze skórki. Ziarna ciecierzycy odłożyć do późniejszej dekoracji. Ugotowaną ciecierzycę, dynię, czosnek, sok z cytryny, papryczkę chilli, przyprawy oraz pastę tahini zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku i udekorować. Humus podawać z pieczywem, warzywami lub ulubionymi dodatkami.
Opublikowany przez Paulina25 listopada 201925 listopada 2019Opublikowany w
  • Gotowanie
Tagi:
  • Ciecierzyca
  • Dynia
  • Humus
  • Przepis
  • Śniadanie

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Królestwo za czekoladę!
Następny wpis Następny wpis:
Korzenne ciasteczka
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się