Jesień rządzi się trochę innymi prawami, od pozostałych pór roku. Przełom listopada i grudnia, od zawsze był dla mnie idealną okazją, żeby wypróbować kilka nowych przepisów na świąteczne wypieki. Zdradzę Wam 😉, że jest to niezwykle aromatyczne i smaczne zajęcie, a przy okazji sposób na przełamanie kulinarnej rutyny podczas świąt. Najbardziej lubię, kiedy korzenne, piernikowe nuty rozchodzą się po całym domu. To zapach zbliżających się świąt. Jeżeli tak jak ja lubicie kiedy w domu pachnie cynamonem, goździkami, imbirem lub gałką muszkatołową, ten przepis będzie idealny. Zachęcam do wypróbowania! ☺️
Składniki:
250 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
150 g margaryny roślinnej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
szczypta mielonych goździków
szczypta gałki muszkatołowej
60 ml mleka roślinnego
- Mąkę przesiać, dodać cukier, przyprawy korzenne i wymieszać.
- Dodać margarynę roślinną, mleko, a następnie zagnieść ciasto.
- Po wyrobieniu ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 45 minut.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka.
- Piec w temperaturze 170 stopni przez ok 15-20 minut. Smacznego!