Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Pierniczki idealne

Opublikowany przez Paulina 13 grudnia 201913 grudnia 2019 Czas czytania 1 min 6 sek

Za każdym razem piekłam je na „ostatnią chwilę”, prosząc pokornie by zmiękły do świąt 😉 . Za każdym razem z innego przepisu, bo żaden z dotychczas wypróbowanych nie był wolny od „wad”. Metodą prób i błędów, w końcu udało mi się znaleźć przepis na pierniczki, które są idealne. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ciasto nie wymaga podsypywania mąką przy wykrawaniu, a pierniczki są mięciutkie. Nie mogło być lepiej! Dla mnie, są to pierniczki idealne pod każdym względem. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂

Składniki:
300 g mąki pszennej
2 żółtka
130 g cukru pudru
100 g margaryny roślinnej*
100 g płynnego miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

  1. Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić.
  2. Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać żółtka, margarynę, miód i wyrobić gładkie ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i wykrawać pierniczki.
  4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut (lub krócej, jeżeli pierniczki są mniejsze).

*Jeżeli mamy miód, który się skrystalizował – możemy dodać go do margaryny i rozpuścić.

Z podanej ilość składników powinniśmy otrzymać ok 50 pierniczków. Jeżeli chcemy upiec ich więcej, wystarczy podwoić ilość składników 🙂 .

Opublikowany przez Paulina13 grudnia 201913 grudnia 2019Opublikowany w
  • Gotowanie
Tagi:
  • Ciasteczka
  • Deser
  • Pierniczki
  • Pierniki
  • Przepis

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Słodki poczęstunek dla Mikołaja
Następny wpis Następny wpis:
Pierogi, czas start!
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się