Do przygotowania ciasteczek owsianych nie potrzeba wielu składników. W dodatku są niezwykle proste i szybkie w wykonaniu, co pozwala cieszyć się smaczną przekąską po upływie zaledwie kilku chwil. Listę dodatków można modyfikować w zależności od potrzeby chwili. By nieco wzbogacić ich smak wystarczy suszona żurawina, siekane orzechy lub czekoladowe płatki. Do wyboru, do koloru 😉 . A Ty z czym je dzisiaj przygotujesz?
Składniki:
1 dojrzały banan
100 g margaryny roślinnej (roztopionej i przestudzonej)
1 łyżka syropu z agawy
3/4 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
- Banana zblenduj razem z margaryną i syropem z agawy na gładką, puszystą masę.
- Następnie dodaj mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, sól oraz sodę oczyszczoną i całość wymieszaj do połączenia.
- Z otrzymanej masy zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kulki, które przekształcamy w płaskie ciasteczka.
- Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Upieczone ciasteczka przed przełożeniem na kratkę zostawiamy na blaszce do ostygnięcia. Smacznego!