Coś w tej wiosennej aurze jest szczególnego, że rok w rok sprzyja zmianom, które tak chętnie wprowadzamy do naszego życia w tym czasie. Dotyczy to zarówno codziennej pielęgnacji, aktywności fizycznej oraz sposobu odżywiania. Trochę tak, jakbyśmy budzili się do życia z zimowego snu 😉.
Dzisiejszy przepis na muffiny z granolą, to idealny sposób by urozmaicić śniadania i wprowadzić lekki powiew wiosny do naszej kuchni. Sprawdzą się idealnie również jako deser lub zdrowa przekąska w ciągu dnia. Są szybkie i łatwe w wykonaniu, a do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, które zwykle mamy w swoich kuchennych szafkach. Do dzieła!
Składniki:
1/2 szklanki miodu
1 1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki nasion chia
1/2 szklanki wiórek kokosowych
2 łyżki masła (margaryny roślinnej lub oleju kokosowego)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
jogurt naturalny
owoce
- Formę do muffinek wysmaruj obficie masłem.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- W misce wymieszaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, nasiona chia, sól i cynamon. Dodaj roztopiony miód oraz masło i wymieszaj do połączenia się składników.
- Otrzymaną masę podziel między kubki z muffinami formując z niej miseczki (by ułatwić sobie to zadanie, można użyć małej szklanki lub kieliszka).
- Granolowe muffinki piecz w 180 stopniach przez ok 15 minut (do zezłocenia się). Po wyjęciu z piekarnika muffinki pozostaw do ostygnięcia.
- Podawaj z jogurtem naturalnym i owocami. Smacznego!