Wydawać by się mogło, że połączenie marchewki, cynamonu i orzechów nie może nas niczym zaskoczyć. A jednak! Z tych kilku składników powstaje pyszne ciasto marchewkowe. 🥕Jest proste w wykonaniu i nie trzeba poświęcać mu zbyt dużo czasu (chociaż na jego brak ostatnio chyba nikt z nas nie może narzekać ). Na dodatek ciasto jest idealnie miękkie, wilgotne i zawsze się udaje. Przełożone lekkim kremem to majstersztyk. Można je upiec z dodatkiem orzechów, lub pominąć jeśli ktoś nie lubi, lub ma alergię. Zachęcam do wypróbowania. 👩🏻🍳
Składniki na ciasto:
5 średniej wielkości marchewek
3 łyżki siemienia lnianego
3/4 szklanki ciepłej wody
300 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
225 ml oleju
1 starte jabłko (opcjonalnie)
garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Składniki na krem:
300 g serka śmietankowego
90 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżek serka mascarpone
2-3 łyżeczki soku z cytryny
- Marchewkę i jabłko obrać, następnie zetrzeć na tarce.
- Siemię lniane zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia.
- Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia sól, przyprawy i wymieszać.
- W osobnej misce utrzeć siemię lniane, cukier oraz olej.
- Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać startą marchew, jabłko, orzechy i wymieszać.
- Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
- Masło na krem utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy. Cały czas mieszając stopniowo dodawać serek śmietankowy, mascarpone oraz sok z cytryny.
- Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć połową kremu, a pozostałą część rozsmarować na górze ciasta i delikatnie opruszyć cynamonem. Smacznego!