Nie jestem fanką cytrynowych łakoci. Pewnie dlatego z cytrynową tartą do tej pory nie było mi po drodze. Lubię jednak kuchnię włoską i kulinarne eksperymenty. Z tego właśnie powodu postanowiłam wypróbować przepis na amalfitańską tartę cytrynową z książki Jamiego Olivera. Wydawać by się mogło, że dobrze wszystkim znane połączenie kruchej tarty z cytryną, nie może nas niczym zaskoczyć. A jednak! Przygotowana według włoskiej receptury, na bazie ricotty tarta – jest wprost idealna.
Ciasto pachnące oliwą i cytrynami… Myślę, że tak właśnie smakuje najlepszy włoski poranek! Włosi chętnie spożywają tartę na śniadanie w towarzystwie czarnej kawy, ale sprawdzi się również podana jako deser z lodami lub sezonowymi owocami. Dla mnie ten przepis skutecznie odczarował smak cytryny w deserach (przynajmniej w tym jednym konkretnym przypadku). Chętnie będę do niego wracać! Polecam wypróbować.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
75 ml oliwy
75 ml białego wina (np. greco di tufo)
1/2 łyżeczki pasty z wanilii
Składniki na nadzienie:
5 dużych cytryn
500 g dobrej ricotty
150 g drobnego cukru
2 duże jajka
- Mąkę, cukier puder i solidną szczyptę soli wsyp do miski.
- Pośrodku zrób wgłębienie, dodaj oliwę, wino oraz pastę z wanilii i mieszaj widelcem, zagarniając mąkę do środka, aż powstanie ciasto.
- Powstałe ciasto wyrabiaj przez kilka minut na oprószonej mąką stolnicy.
- Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonej mąka stolnicy na grubość ok 3 mm.
- Następnie owiń je wokół wałka, rozwiń w tortownicy i delikatnie przyciśnij do dna oraz brzegów formy.
- Nadmiar ciasta odetnij i zalep nim ewentualne dziury, następnie ponakłuwaj widelcem, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę i 30 minut.
- Schłodzone ciasto piecz bez nadzienia w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, następnie przygotuj nadzienie.
- Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z 1 cytryny i odstaw.
- Ze wszystkich cytryn wyciśnij sok i połącz go z resztą składników nadzienia. Całość mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Gotowe nadzienie wylej na podpieczony spod ciasta i piecz w piekarniku przez 30 minut. Przed końcem pieczenia posyp ciasto cukrem pudrem oraz skórką z cytryny.
- Upieczoną tartę przełóż na kratkę do wystudzenia. Podawaj oprószoną cukrem pudrem. Smacznego!