Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Śniadanie do łóżka

Opublikowany przez Paulina 22 lipca 201922 lipca 2019 Czas czytania 1 min 8 sek

Pierwsza próba przyrządzenia wegańskich pancakes zakończyła się fiaskiem. Pokonała mnie mąka kokosowa 😉 , dlatego przy kolejnym podejściu postawiłam na zwykłą mąkę pszenną i wszystko wyszło już tak, jak należy 🙂 .

Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. Pancakes wychodzą idealnie puszyste i rumiane. W smaku nie odbiegają od tradycyjnych pancakes, przygotowywanych na bazie mleka i jajek. U mnie z letnim, jagodowym akcentem, bo akurat były w lodówce. Jeśli ktoś nie lubi poniedziałków, polecam wypróbować w ramach śniadania, by choć na chwilę przedłużyć sobie weekend 😉 lub tak po prostu, by sprawdzić jak smakują.

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju + olej do smażenia
szczypta soli
garść jagód

Dodatki:
cukier puder
syrop klonowy
garść owoców

  1. Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
  2. W osobnym naczyniu mleko roślinne wymieszać z łyżką oleju i octu jabłkowego.
  3. Mokre składniki połączyć z suchymi, dodać umyte wcześniej jagody i dokładnie wymieszać. Otrzymane ciasto w konsystencji powinno przypominać gęstą śmietanę.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć pancakes z obu stron, aż się zarumienią.
  5. Podawać z cukrem pudrem, ulubionym syropem i owocami. Smacznego!
Opublikowany przez Paulina22 lipca 201922 lipca 2019Opublikowany w
  • Gotowanie
  • Zdrowie
Tagi:
  • Bez jaj
  • Bez mleka
  • Kuchnia roślinna
  • Przepis
  • Śniadanie
  • Wege

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Deser na śniadanie?
Następny wpis Następny wpis:
O tym, jak niewiele potrzeba do szczęścia
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt