Jesień, to chyba najbardziej aromatyczna pora roku w mojej kuchni. Panująca za oknem aura sprawia, że z przyjemnością spędzam w niej długie godziny, by na zmianę piec, gotować i tak w kółko. Wy też tak macie?
Dzisiejszy przepis to wegańska wersja tradycyjnych, kruchych ciasteczek. Można je przygotować na wiele sposobów zmieniając ich smak przy pomocy ulubionych dodatków. Dzięki odrobinie przyprawy korzennej nabiorą iście świątecznego akcentu 🙂. Ciasteczka wyjdą każdemu, nawet najmniej doświadczonemu amatorowi domowych wypieków 😉.
Składniki:
200 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru pudru
200 g roślinnej margaryny
- Mąki przesiać, dodać cukier puder, zimną margarynę i posiekać. Zagnieść ciasto (w razie potrzeby dodać łyżkę mąki pszennej).
- Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wykrawać foremkami ulubione kształty.
- Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec do delikatnego zrumienienia (ok 10 minut) w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Smacznego!