Ciepła i pachnąca drożdżowa chałka, to dla mnie słodkie wspomnienie z dzieciństwa. Skutecznie umilała beztroskie poranki, których teraz tak nam wszystkim brakuje. Na szczęście bez większego wysiłku można ją upiec samodzielnie w domu. ☺️ Przyrządzona na leniwe rodzinne śniadanie, z pewnością sprawi dużo radości wszystkim domownikom – nawet jeżeli nie będzie idealnie zapleciona (jak moja) jej smak w połączeniu z ulubionym dodatkiem zrekompensuje wszelkie niedoskonałości.
Z podanych składników można upiec jedną dużą chałkę, lub dwie mniejsze. By móc cieszyć się pyszną chałką o poranku nie trzeba wstawać skoro świt. Ciasto na chałkę można przygotować dzień wcześniej (wieczorem), przełożyć do szczelnego pojemnika i wsadzić na noc do lodówki (lub inne chłodne miejsce). Przed upieczeniem ciasto wystarczy ponownie zagnieść, zapleść i upiec. 👩🏻🍳
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mleka roślinnego
25 g świeżych drożdży
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
40 g zimnego tłuszczu roślinnego
- Mleko podgrzać w małym rondelku razem z cukrem. Gdy będzie już ciepłe, dodać drożdże i je rozpuścić
- Następnie dodać kilka łyżek mąki, by uzyskać konsystencję podobną do śmietany. Rozczyn nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.
- Do gotowego rozczynu dodać olej i połączyć z resztą składników.
- Ciasto na chałkę wyrabiać przez kilka minut, uformować w kulę i przełożyć do miski. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
- Zanim ciasto wyrośnie, przygotować kruszonkę. W misce przesianą mąkę, cukier oraz sól połączyć z zimnym tłuszczem roślinnym. Całość zagnieść do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
- Gotowe ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 4 równe części i zrolować w wałeczki i uformować chałkę. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Przed włożeniem do piekarnika chałkę posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 35 minut, aż się zarumienieni. Smacznego!