Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Beztroskie poranki. Chałka w roli głównej!

Opublikowany przez Paulina 19 kwietnia 202019 kwietnia 2020 Czas czytania 1 min 57 sek

Ciepła i pachnąca drożdżowa chałka, to dla mnie słodkie wspomnienie z dzieciństwa. Skutecznie umilała beztroskie poranki, których teraz tak nam wszystkim brakuje. Na szczęście bez większego wysiłku można ją upiec samodzielnie w domu. ☺️ Przyrządzona na leniwe rodzinne śniadanie, z pewnością sprawi dużo radości wszystkim domownikom – nawet jeżeli nie będzie idealnie zapleciona (jak moja) jej smak w połączeniu z ulubionym dodatkiem zrekompensuje wszelkie niedoskonałości. 

Z podanych składników można upiec jedną dużą chałkę, lub dwie mniejsze. By móc cieszyć się pyszną chałką o poranku nie trzeba wstawać skoro świt. Ciasto na chałkę można przygotować dzień wcześniej (wieczorem), przełożyć do szczelnego pojemnika i wsadzić na noc do lodówki (lub inne chłodne miejsce). Przed upieczeniem ciasto wystarczy ponownie zagnieść, zapleść i upiec. 👩🏻‍🍳 

Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mleka roślinnego
25 g świeżych drożdży 
1/4 szklanki cukru 
szczypta soli
1/3 szklanki oleju

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
40 g zimnego tłuszczu roślinnego

  1. Mleko podgrzać w małym rondelku razem z cukrem. Gdy będzie już ciepłe, dodać drożdże i je rozpuścić
  2. Następnie dodać kilka łyżek mąki, by uzyskać konsystencję podobną do śmietany. Rozczyn nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.
  3. Do gotowego rozczynu dodać olej i połączyć z resztą składników.
  4. Ciasto na chałkę wyrabiać przez kilka minut, uformować w kulę i przełożyć do miski. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
  5. Zanim ciasto wyrośnie, przygotować kruszonkę. W misce przesianą mąkę, cukier oraz sól połączyć z zimnym tłuszczem roślinnym. Całość zagnieść do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
  6. Gotowe ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 4 równe części i zrolować w wałeczki i uformować chałkę. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  7. Przed włożeniem do piekarnika chałkę posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
  8. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 35 minut, aż się zarumienieni. Smacznego!
Opublikowany przez Paulina19 kwietnia 202019 kwietnia 2020Opublikowany w
  • Gotowanie
Tagi:
  • Bez jaj
  • Bez mleka
  • Chałka
  • Drożdżówka
  • Kuchnia roślinna
  • Przepis
  • Śniadanie
  • Wege

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Na przekór tradycji? Sernik z palonym masłem
Następny wpis Następny wpis:
Spaghetti con pangrattato
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się