Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Ciasteczka na piątkę

Opublikowany przez Paulina 11 lipca 201917 listopada 2019 Czas czytania 1 min 9 sek

W kuchni czasem mniej składników, oznacza więcej smaku. Stąd dzisiejszy przepis na chrupiące, pięcio-składnikowe ciasteczka z kaszy jaglanej. Lista potrzebnych produktów jest naprawdę krótka, co sprawia, że przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil. Upiekłam je po raz pierwszy i już wiem, że chętnie wrócę do tego przepisu. Z talerza znikają szybko! Dzięki użytym wiórkom, przypadną do gustu fanom kokosa i nie tylko.

Składniki:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
10 sztuk suszonych daktyli
4-5 łyżek wiórków kokosowych
1-2 łyżki oleju (kokosowego lub rzepakowego)
garść migdałów do dekoracji

  1. Przepłukaną kaszę jaglaną zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy około 15 minut.
  2. Ugotowaną kaszę miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy wiórki kokosowe, część posiekanych migdałów i olej. Całość porządnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Z masy jaglanej zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kulki, które przekształcamy w płaskie ciasteczka. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dekorujemy pozostałą częścią migdałów. 
  4. Pieczemy około 30 minut (do lekkiego zrumienienia się ciasteczek) w piekarniku nagrzanym do 180°C. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości oraz grubości ciasteczek.
  5. Upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia lub nie 😉 Smacznego!
Opublikowany przez Paulina11 lipca 201917 listopada 2019Opublikowany w
  • Gotowanie
  • Zdrowie
Tagi:
  • Bez jaj
  • Bez mleka
  • Ciasteczka
  • Kuchnia roślinna
  • Przepis
  • Wege

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Oko w oko z Czarną Owcą
Następny wpis Następny wpis:
Ubrania, tylko to się liczy?
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się