Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Colazione italiana…

Opublikowany przez Paulina 19 maja 202019 maja 2020 Czas czytania 2 min 4 sek

Nie jestem fanką cytrynowych łakoci. Pewnie dlatego z cytrynową tartą do tej pory nie było mi po drodze. Lubię jednak kuchnię włoską i kulinarne eksperymenty. Z tego właśnie powodu postanowiłam wypróbować przepis na amalfitańską tartę cytrynową z książki Jamiego Olivera. Wydawać by się mogło, że dobrze wszystkim znane połączenie kruchej tarty z cytryną, nie może nas niczym zaskoczyć. A jednak! Przygotowana według włoskiej receptury, na bazie ricotty tarta – jest wprost idealna.

Ciasto pachnące oliwą i cytrynami… Myślę, że tak właśnie smakuje najlepszy włoski poranek! Włosi chętnie spożywają tartę na śniadanie w towarzystwie czarnej kawy, ale sprawdzi się również podana jako deser z lodami lub sezonowymi owocami. Dla mnie ten przepis skutecznie odczarował smak cytryny w deserach (przynajmniej w tym jednym konkretnym przypadku). Chętnie będę do niego wracać! Polecam wypróbować.

Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
75 ml oliwy
75 ml białego wina (np. greco di tufo)
1/2 łyżeczki pasty z wanilii

Składniki na nadzienie:
5 dużych cytryn
500 g dobrej ricotty
150 g drobnego cukru
2 duże jajka

  1. Mąkę, cukier puder i solidną szczyptę soli wsyp do miski. 
  2. Pośrodku zrób wgłębienie, dodaj oliwę, wino oraz pastę z wanilii i mieszaj widelcem, zagarniając mąkę do środka, aż powstanie ciasto.
  3. Powstałe ciasto wyrabiaj przez kilka minut na oprószonej mąką stolnicy.
  4. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonej mąka stolnicy na grubość ok 3 mm.
  6. Następnie owiń je wokół wałka, rozwiń w tortownicy i delikatnie przyciśnij do dna oraz brzegów formy.
  7. Nadmiar ciasta odetnij i zalep nim ewentualne dziury, następnie ponakłuwaj widelcem, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę i 30 minut.
  8. Schłodzone ciasto piecz bez nadzienia w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, następnie przygotuj nadzienie.
  9. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z 1  cytryny i odstaw. 
  10. Ze wszystkich cytryn wyciśnij sok i połącz go z resztą składników nadzienia. Całość mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  11. Gotowe nadzienie wylej na podpieczony spod ciasta i piecz w piekarniku przez 30 minut. Przed końcem pieczenia posyp ciasto cukrem pudrem oraz skórką z cytryny.
  12. Upieczoną tartę przełóż na kratkę do wystudzenia. Podawaj oprószoną cukrem pudrem. Smacznego!
Opublikowany przez Paulina19 maja 202019 maja 2020Opublikowany w
  • Gotowanie
Tagi:
  • Amalfitańska tarta cytrynowa
  • Ciasto
  • Deser
  • Jamie Oliver
  • Przepis
  • Śniadanie
  • Tarta
  • Tarta cytrynowa

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Słońce, rzepak i roboty ręczne… Krótka historia wiklinowego koszyka
Następny wpis Następny wpis:
Lato na talerzu, czyli śniadanie w promieniach słońca.
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się