Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Crumble z jabłkami

Opublikowany przez Paulina 6 kwietnia 20206 kwietnia 2020 Czas czytania 1 min 15 sek

Jabłko to niezwykle wdzięczny owoc, który bez względu na porę roku zawsze znajdzie swoje miejsce w mojej kuchni. 👩🏻‍🍳 To właśnie z jabłek powstają pyszne desery, które uwodzą nie tylko smakiem, ale też zapachem. Cieszą się przy tym niemałą popularnością wśród amatorów jabłkowych łakoci, którzy za każdym razem z niecierpliwością sięgają po kolejny kawałek jeszcze gorącej szarlotki, lub galette z jabłkami. Nawet jeśli kwiecień, to nie sezon na jabłka – warto po nie sięgnąć, by z ich pomocą przygotować szybki i łatwy deser. Gwarantuję, że ciężko będzie mu się oprzeć, nawet jeśli w waszych lodówkach właśnie zabrakło lodów. 😉

Składniki na nadzienie:
5 jabłek
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła/margaryny roślinnej 

Składniki na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
70 g masła w temp. pokojowej
40 g cukru
8 g cukru wanilinowego

  1. Umyte jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę i dodać resztę składników.
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć do niego farsz jabłkowy.
  3. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i połączyć razem do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Następnie wysypać kruszonkę na przygotowane wcześniej nadzienie jabłkowe.
  4. Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni lub do zezłocenia się kruszonki.
  5. Podawać na ciepło z lodami, lub bez. Smacznego!
Opublikowany przez Paulina6 kwietnia 20206 kwietnia 2020Opublikowany w
  • Gotowanie
Tagi:
  • Crumble
  • Deser
  • Jabłka
  • Przepis

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Ulubione ciasto marchewkowe
Następny wpis Następny wpis:
Na przekór tradycji? Sernik z palonym masłem
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się