Jabłko to niezwykle wdzięczny owoc, który bez względu na porę roku zawsze znajdzie swoje miejsce w mojej kuchni. 👩🏻🍳 To właśnie z jabłek powstają pyszne desery, które uwodzą nie tylko smakiem, ale też zapachem. Cieszą się przy tym niemałą popularnością wśród amatorów jabłkowych łakoci, którzy za każdym razem z niecierpliwością sięgają po kolejny kawałek jeszcze gorącej szarlotki, lub galette z jabłkami. Nawet jeśli kwiecień, to nie sezon na jabłka – warto po nie sięgnąć, by z ich pomocą przygotować szybki i łatwy deser. Gwarantuję, że ciężko będzie mu się oprzeć, nawet jeśli w waszych lodówkach właśnie zabrakło lodów. 😉
Składniki na nadzienie:
5 jabłek
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła/margaryny roślinnej
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
70 g masła w temp. pokojowej
40 g cukru
8 g cukru wanilinowego
- Umyte jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę i dodać resztę składników.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć do niego farsz jabłkowy.
- Składniki na kruszonkę wsypać do miski i połączyć razem do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Następnie wysypać kruszonkę na przygotowane wcześniej nadzienie jabłkowe.
- Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni lub do zezłocenia się kruszonki.
- Podawać na ciepło z lodami, lub bez. Smacznego!