Do dziś nie wiadomo, gdzie tak na prawdę po raz pierwszy został przyrządzony humus. Jednak bez względu na to, niezmiennie jego sekretem jest odpowiednio przygotowana ciecierzyca.
Chociaż nie ma problemu z jego dostępnością i kupić go można w zasadzie wszędzie, jak większość rzeczy zdecydowanie lepiej smakuje przyrządzony samodzielnie 🙂 . Nie jest to bardzo skomplikowane zadanie, a smak domowego humusu z pewnością wynagrodzi trud włożony w jego przygotowanie.
Dla oszczędności czasu można wykorzystać ciecierzycę z puszki, jednak humus przygotowany z suchych ziaren będzie o wiele bardziej aromatyczny. By uzyskać idealnie kremową konsystencję, wystarczy namoczyć ciecierzycę przez 6 do 12 godzin, a następnie ugotować ją do miękkości. Poniżej przepis na prosty humus z dodatkiem dyni. Smacznego!
Składniki:
200 g ugotowanej ciecierzycy
połówka dyni
pól szklanki pasty sezamowej
sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
papryczka chilli (lub ostra papryka)
Do podania:
ziarna sezamu
prażone ziarna ciecierzycy
natka pietruszki
oliwa z oliwek
- Dynię przekroić na pół, wydrążyć z niej pestki i pokroić. Kawałki dyni przełożyć na blachę i skropić oliwą. Obok położyć garść ziaren odsączonej ciecierzycy. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.
- Upieczoną dynię przestudzić i obrać ze skórki. Ziarna ciecierzycy odłożyć do późniejszej dekoracji. Ugotowaną ciecierzycę, dynię, czosnek, sok z cytryny, papryczkę chilli, przyprawy oraz pastę tahini zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku i udekorować. Humus podawać z pieczywem, warzywami lub ulubionymi dodatkami.