Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Drożdżówka, bez mleka?

Opublikowany przez Paulina 17 czerwca 201919 kwietnia 2020 Czas czytania 1 min 57 sek

Do letniego przesilenia zostało jeszcze kilka dni, ale czerwcowe słońce już teraz, bez najmniejszego wysiłku pozwala nam poczuć się jak na wakacjach. Nawet jeśli, panujące upały niektórym dają się we znaki, a wysoka temperatura nie sprzyja gotowaniu – warto posiadać w zanadrzu przepis na niezawodne ciasto drożdżowe, które z pewnością umili nam niejedno leniwe popołudnie za miastem.

Ze względu na moją tymczasową dietę, przepis na ciasto drożdżowe został zmodyfikowany. Z pomocą w znalezieniu jego nowszej wersji, przyszła Jadłonomia. Przepis na wegańską drożdżówkę będzie idealny dla wszystkich łasuchów na diecie #bezmleka, ale myślę, że znajdzie swoje uznanie, także wśród zagorzałych fanów tradycyjnych drożdżowych wypieków.

Ciasto można wzbogacić o sezonowe owoce. Udaje się zawsze, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mleka roślinnego
25 g świeżych drożdży 
1/4 szklanki cukru 
szczypta soli
1/3-1/2 szklanki oleju

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
40 g zimnego tłuszczu roślinnego

  1. Mleko podgrzewamy w małym rondelku razem z cukrem, a gdy będzie już ciepłe, dodajemy sól, drożdże i je rozpuszczamy. Następnie dodajemy kilka łyżek mąki, by uzyskać konsystencję podobną do śmietany. Rozczyn nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.
  2. Do gotowego rozczynu dodajemy olej i łączymy z przesianą wcześniej mąką. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, formujemy w kulę i przekładamy do miski. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
  3. Zanim ciasto skończy wyrastać, przygotowujemy kruszonkę. W misce przesianą mąkę, cukier oraz sól łączymy z zimnym tłuszczem roślinnym. Wszystko siekamy nożem i zagniatamy do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Większa szczypta soli w kruszonce sprawia, że nadaje ona lekko słonawy akcent słodkiej drożdżówce.
  4. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy ulubione owoce lub samą kruszonkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 25 – 35 minut, aż ciasto zarumienieni się. Po wystudzeniu, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Opublikowany przez Paulina17 czerwca 201919 kwietnia 2020Opublikowany w
  • Gotowanie
  • Zdrowie
Tagi:
  • Bez jaj
  • Bez mleka
  • Drożdżówka
  • Kuchnia roślinna
  • Przepis
  • Wege

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Nie taki makowiec straszny…
Następny wpis Następny wpis:
Wszystkie drogi prowadzą do Pragi
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się