Do letniego przesilenia zostało jeszcze kilka dni, ale czerwcowe słońce już teraz, bez najmniejszego wysiłku pozwala nam poczuć się jak na wakacjach. Nawet jeśli, panujące upały niektórym dają się we znaki, a wysoka temperatura nie sprzyja gotowaniu – warto posiadać w zanadrzu przepis na niezawodne ciasto drożdżowe, które z pewnością umili nam niejedno leniwe popołudnie za miastem.
Ze względu na moją tymczasową dietę, przepis na ciasto drożdżowe został zmodyfikowany. Z pomocą w znalezieniu jego nowszej wersji, przyszła Jadłonomia. Przepis na wegańską drożdżówkę będzie idealny dla wszystkich łasuchów na diecie #bezmleka, ale myślę, że znajdzie swoje uznanie, także wśród zagorzałych fanów tradycyjnych drożdżowych wypieków.
Ciasto można wzbogacić o sezonowe owoce. Udaje się zawsze, zachęcam do wypróbowania!
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mleka roślinnego
25 g świeżych drożdży
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1/3-1/2 szklanki oleju
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
40 g zimnego tłuszczu roślinnego
- Mleko podgrzewamy w małym rondelku razem z cukrem, a gdy będzie już ciepłe, dodajemy sól, drożdże i je rozpuszczamy. Następnie dodajemy kilka łyżek mąki, by uzyskać konsystencję podobną do śmietany. Rozczyn nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.
- Do gotowego rozczynu dodajemy olej i łączymy z przesianą wcześniej mąką. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, formujemy w kulę i przekładamy do miski. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
- Zanim ciasto skończy wyrastać, przygotowujemy kruszonkę. W misce przesianą mąkę, cukier oraz sól łączymy z zimnym tłuszczem roślinnym. Wszystko siekamy nożem i zagniatamy do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Większa szczypta soli w kruszonce sprawia, że nadaje ona lekko słonawy akcent słodkiej drożdżówce.
- Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy ulubione owoce lub samą kruszonkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 25 – 35 minut, aż ciasto zarumienieni się. Po wystudzeniu, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!