Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Jej wysokość dynia

Opublikowany przez Paulina 2 września 20192 września 2019 Czas czytania 1 min 36 sek

Jesień coraz częściej zagląda nam w okna. To czas, kiedy w kuchni królują gęste, sycące i rozgrzewające zupy 🙂 . Krem z pieczonej dyni, jest jednym z naszych jesiennych umilaczy. Pojawia się u nas często, w różnych odsłonach. Na słodko, na ostro, z mleczkiem kokosowym i curry, z pieczonej lub gotowanej dyni, z nutką pomarańczy lub cynamonu… Sposobów na zupę z dyni, jest naprawdę wiele.

Tym razem przepis na aromatyczny, delikatnie ostro-słodki krem z pieczonej dyni piżmowej, z mleczkiem kokosowym i nutką cynamonu. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy z pewnością zadowoli niejedno podniebienie 🙂 . Polecam wypróbować!

Składniki:
1 średnia dynia piżmowa
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki płatków chilli
1,5 litra bulionu warzywnego


4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
½ szklanki mleka kokosowego 
szczypta soli
pieprz
natka pietruszki
pestki dyni

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 225 stopni. Dynię kroimy na pół i wydrążamy pestki za pomocą łyżki. Następnie kroimy dynię w ok 2 cm kostkę i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Pokrojoną dynię skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy chilli. Całość dokładnie mieszamy. 
  3. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy, następnie razem z czosnkiem wykładamy na blaszce razem z dynią. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut.
  4. Pestki dyni prażymy na patelni i odkładamy do wystudzenia.
  5. Na dnie garnka rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy przyprawy i smażymy przez krótką chwilę. Dodajemy upieczoną dynię i ręcznym blenderem miksujemy warzywa na gładką masę.
  6. Dodajemy bulion i całość doprowadzamy do wrzenia. 
  7. Gotujemy na małym ogniu ok 5 minut.
  8. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny i mleczkiem kokosowym.
  9. Całość skrapiamy oliwą, dekorujemy posiekaną natką pietruszki, płatkami chilli oraz prażonymi pestkami dyni. Smacznego!
Opublikowany przez Paulina2 września 20192 września 2019Opublikowany w
  • Gotowanie
Tagi:
  • Bez mleka
  • Dynia
  • Kuchnia roślinna
  • Przepis
  • Wege
  • Zupa

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Sierpień
Następny wpis Następny wpis:
Słodkie wspomnienie
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się