Jesień coraz częściej zagląda nam w okna. To czas, kiedy w kuchni królują gęste, sycące i rozgrzewające zupy 🙂 . Krem z pieczonej dyni, jest jednym z naszych jesiennych umilaczy. Pojawia się u nas często, w różnych odsłonach. Na słodko, na ostro, z mleczkiem kokosowym i curry, z pieczonej lub gotowanej dyni, z nutką pomarańczy lub cynamonu… Sposobów na zupę z dyni, jest naprawdę wiele.
Tym razem przepis na aromatyczny, delikatnie ostro-słodki krem z pieczonej dyni piżmowej, z mleczkiem kokosowym i nutką cynamonu. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy z pewnością zadowoli niejedno podniebienie 🙂 . Polecam wypróbować!
Składniki:
1 średnia dynia piżmowa
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki płatków chilli
1,5 litra bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
½ szklanki mleka kokosowego
szczypta soli
pieprz
natka pietruszki
pestki dyni
- Piekarnik rozgrzewamy do 225 stopni. Dynię kroimy na pół i wydrążamy pestki za pomocą łyżki. Następnie kroimy dynię w ok 2 cm kostkę i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pokrojoną dynię skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy chilli. Całość dokładnie mieszamy.
- Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy, następnie razem z czosnkiem wykładamy na blaszce razem z dynią. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut.
- Pestki dyni prażymy na patelni i odkładamy do wystudzenia.
- Na dnie garnka rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy przyprawy i smażymy przez krótką chwilę. Dodajemy upieczoną dynię i ręcznym blenderem miksujemy warzywa na gładką masę.
- Dodajemy bulion i całość doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy na małym ogniu ok 5 minut.
- Zupę doprawiamy sokiem z cytryny i mleczkiem kokosowym.
- Całość skrapiamy oliwą, dekorujemy posiekaną natką pietruszki, płatkami chilli oraz prażonymi pestkami dyni. Smacznego!