Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że wegańskie wypieki są bardziej wymagające od znanych, tradycyjnych receptur po które sięgamy na co dzień. Nic bardziej mylnego. Przepisy na słodkie, roślinne łakocie są zwykle nieskomplikowane. Nie wymagają od nas również znajomości żadnej tajemnej wiedzy, specjalnych umiejętności kulinarnych, a w smaku nie różnią się od swoich niewegańskich odpowiedników. Niejednokrotnie są prostsze w wykonaniu od klasycznych słodkości, co znacznie ułatwia sprawę tym, którzy lubią smacznie zjeść, a w kuchni niekoniecznie czują się jak ryba w wodzie.
Dzisiaj przepis na wegański tort kokosowy z malinowym akcentem 🙂 . Przygotowywany po raz pierwszy, jako tort urodzinowy początkowo mroził krew w żyłach 😉 . Wszystko poszło jednak szybko i sprawnie. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki na biszkopt:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka migdałowego
3/4 szklanki drobnego cukru
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
5 łyżek oleju
Krem kokosowy:
1,5 szklanki wiórków kokosowych
2 puszki mleka kokosowego (schłodzonego przez noc w lodówce)
szczypta soli
3 łyżki syropu z agawy
kilka kropel olejku wanilinowego
garść malin
- Mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól przesiać. Następnie dodać cukier i wymieszać.
- Dodać mleko, olej, i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.
- Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić. Odkroić wierzch ciasta i przekroić je na równe, cienkie blaty.
- Wiórki kokosowe podprażyć na patelni i wystudzić.
- Stałą część mleka kokosowego przełożyć do miski, dodać syrop z agawy i ubić mikserem.
- Do ubitej śmietanki dodać przestudzone wiórki kokosowe i wymieszać do połączenia.
- Na wystudzony blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu, dodać pokrojone na połówki maliny i wyrównać.
- Następnie przykryć go drugim blatem, wyłożyć pozostałą część kremu i wysmarować wierzch oraz boki tortu.
- Ciasto schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Wierzch tortu udekorować według uznania.