Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Królestwo za czekoladę!

Opublikowany przez Paulina 20 listopada 201920 listopada 2019 Czas czytania 1 min 32 sek

Czekolady! Czekolady! Królestwo za czekoladę! Niezwykle słodką prawidłowością jest to, że wszystko co czekoladowe w chłodne, jesienne i pochmurne dni potrafi poprawić humor w trymiga.  W gruncie rzeczy, jest to nieco szalony sposób, jednak dawkowany z umiarem nie powinien wywołać zbyt dużych wyrzutów sumienia 😉 .

Moim sprawdzonym i niezawodnym sposobem na jesienną niepogodę, jest torta caprese. Czekoladowo-migdałowy torcik pochodzący z włoskiej wyspy Capri pokochał sam Al Capone. Jak do tego doszło dowiecie się z książki, o której pisałam już wcześniej. To właśnie z niej pochodzi dzisiejszy przepis. W 1920 roku torta caprese znalazło się na liście najlepszych włoskich deserów, co zupełnie mnie nie dziwi bo smakuje nieprzyzwoicie dobrze. Przekonajcie się o tym sami piekąc czekoladowo-migdałowy torcik w domu.

Składniki:
300 g migdałów ze skórką*
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
200 g cukru
6 jajek „zerówek”
2 łyżki aromatycznego likieru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

  1. Migdały posiekać nożem, następnie zmielić używając blendera. Gorzką czekoladę potraktować podobnie.
  2. Dla uzyskania bardziej rustykalnej formy ciasta, blendowanie migdałów i czekolady można pominąć.
  3. W misce utrzeć masło z cukrem na jasny krem. Jajka ubić krótko mikserem i powoli połączyć z maślanym kremem, stale miksując.
  4. Do masy dodać czekoladę, migdały i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać likier i proszek do pieczenia.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
  6. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!

* Zamiast migdałów ze skórką można użyć mąki migdałowej, masło roztopić i rozpuścić w niej część czekolady, żółtka utrzeć z cukrem na jasny krem, a białka ubić na sztywną pianę i na sam koniec dodać do ciasta.

Opublikowany przez Paulina20 listopada 201920 listopada 2019Opublikowany w
  • Gotowanie
Tagi:
  • Bartek Kieżun
  • Czekolada
  • Deser
  • Italia
  • Italia do zjedzenia
  • Migdały
  • Przepis
  • Tort
  • Torta caprese

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Kokosowy tort z malinowym akcentem
Następny wpis Następny wpis:
Domowy humus
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się