W dzieciństwie, to właśnie zapach pieczonej szarlotki był dla mnie zwiastunem nadchodzącej jesieni. Połączenie kruchego ciasta, jabłek i cynamonu jest jednym z ulubionych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa, które zostało mi do dziś. Z pozoru banalne połączenie, smak niby oczywisty 😉 a jednak ciężko jest mu się oprzeć. Poniżej przepis na moją ulubioną szarlotkę z kratką na kruchym cieście.
Składniki na ciasto:
160 g wegańskiej margaryny
300 g mąki pszennej
szczypta soli
60 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
5 dużych kwaśnych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody
2 łyżki brązowego cukru
- Mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, zimną margarynę i posiekać. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby dodać łyżkę zimnej wody).
- Ciasto uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 45 minut.
- Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnuszka, dodać cukier, wodę oraz cynamon i dusić na małym ogniu przez ok 20 minut od czasu do czasu mieszając.
- Przygotowany mus odstawić do przestudzenia.
- Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto podzielić na dwie części. Większą z nich rozwałkować na stolnicy, wyłożyć na spód formy, brzegi i ponakłuwać widelcem.
- Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyciąć z niego cienkie piaski.
- Na przygotowany spód ciasta wyłożyć przestudzony mus jabłkowy. Z wyciętych pasków utworzyć kratkę, dociskając końce do brzegów.
- Szarlotkę piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem udekorować ciasto cukrem pudrem. Smacznego!