Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Krucho to widzę…

Opublikowany przez Paulina 23 września 201925 września 2019 Czas czytania 1 min 26 sek

W dzieciństwie, to właśnie zapach pieczonej szarlotki był dla mnie zwiastunem nadchodzącej jesieni.  Połączenie kruchego ciasta, jabłek i cynamonu jest jednym z ulubionych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa, które zostało mi do dziś. Z pozoru banalne połączenie, smak niby oczywisty 😉 a jednak ciężko jest mu się oprzeć. Poniżej przepis na moją ulubioną szarlotkę z kratką na kruchym cieście.

Składniki na ciasto:
160 g wegańskiej margaryny
300 g mąki pszennej
szczypta soli
60 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
5 dużych kwaśnych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki soku z cytryny
3  łyżki wody
2 łyżki brązowego cukru

  1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, zimną margarynę i posiekać. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby dodać łyżkę zimnej wody).
  2. Ciasto uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 45 minut.
  3. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnuszka, dodać cukier, wodę oraz cynamon i dusić na małym ogniu przez ok 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  4. Przygotowany mus odstawić do przestudzenia.
  5. Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Ciasto podzielić na dwie części. Większą z nich rozwałkować na stolnicy, wyłożyć na spód formy, brzegi i ponakłuwać widelcem.
  7. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyciąć z niego cienkie piaski.
  8. Na przygotowany spód ciasta wyłożyć przestudzony mus jabłkowy. Z wyciętych pasków utworzyć kratkę, dociskając końce do brzegów.
  9. Szarlotkę piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem udekorować ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

Opublikowany przez Paulina23 września 201925 września 2019Opublikowany w
  • Gotowanie
Tagi:
  • Ciasto
  • Jesień
  • Jesień na talerzu
  • Jesienne umilacze
  • Przepis
  • Szarlotka

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Jak poskromić jesień?
Następny wpis Następny wpis:
O kurze, której nigdy nie chciałam mieć.
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się