Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Lato na talerzu, czyli śniadanie w promieniach słońca.

Opublikowany przez Paulina 21 czerwca 202021 czerwca 2020 Czas czytania 1 min 23 sek

Jeszcze kilka dni temu czerwcowe słońce pozwalało nam poczuć się jak na wakacjach. Dzisiaj już nikogo nie zaskakują strugi deszczu za oknem. I chociaż niewiele pozostało po przedwakacyjnych wspomnieniach sprzed tygodnia, to śniadania obfite w sezonowe warzywa i owoce chwilowo rekompensują nagłą zmianę pogody. Muszę przyznać, że całkiem mi z tym dobrze i wcale, a wcale mi to nie przeszkadza. Tak samo, jak kilogramy truskawek i czereśni zjadane na potęgę bez najmniejszych wyrzutów sumienia.

Letnie poranki umilają często nieskomplikowane przepisy, które wykorzystują sezonowość pór roku. Pozwalają przy tym zaoszczędzić mnóstwo czasu w kuchni, bo przyrządza się je w try miga. Dzisiejszy przepis uprzyjemni niejedno śniadanie, lub będzie świetną alternatywą dla popołudniowego deseru. Pieczony naleśnik dutch baby podany z owocami, lodami, cukrem pudrem, bitą śmietaną, syropem klonowym i słońcem na twarzy… Czy może być lepiej?

Składniki:
3 jajka
100 g mąki pszennej
180 ml mleka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka klarowanego masła

Do podania:
sezonowe owoce
bita śmietana
cukier puder
syrop klonowy

  1. Do miski wbić jajka, dodać cukier, a następnie delikatnie i krótko ubić rózgą kuchenną.
  2. Dodać mleko, ekstrakt z wanilii oraz szczyptę soli i ponownie ubić na puszystą masę.
  3. Następnie dodać przesianą mąkę i całość wymieszać do połączenia się składników.
  4. Na mocno rozgrzanej patelni roztopić masło, następnie wlać przygotowane ciasto i umieścić patelnię w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
  5. Naleśnik piec przez około 20 minut.
  6. Po upieczeniu dodać ulubione owoce, oprószyć cukrem pudrem, polać syropem lub podać z lodami. Smacznego!
Opublikowany przez Paulina21 czerwca 202021 czerwca 2020Opublikowany w
  • Gotowanie
Tagi:
  • Deser
  • Dutch baby
  • Holenderski naleśnik
  • Lato
  • Naleśnik
  • Pieczony naleśnik
  • Slow food
  • Slow life
  • Śniadanie

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Colazione italiana…
Następny wpis Następny wpis:
Niech mówią zdjęcia!
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się