W kuchni każda pora roku rządzi się swoimi prawami. Dlatego latem, kiedy stragany na pobliskich targach uginają się pod ciężarem sezonowych owoców – na stole nie może zabraknąć rustykalnej tarty truskawkowej. Dla mnie bez niej lato mogłoby się nie odbyć. Lecz jeśli z niewiadomych przyczyn tak właśnie miałoby się wydarzyć, to z całą pewnością nie byłoby ono aż tak udane. 😉 Lato pachnie truskawkami!
Rustykalną tartę można przygotować z dowolnym nadzieniem owocowym. Jesienią idealnie nadadzą się jabłka, ale póki tylko możemy cieszyć się latem – wykorzystajmy do tego sezonowe owoce! Truskawki, porzeczki, morele, jagody… do wyboru, do koloru! Okryte kołderką z ciepłej kruszonki stworzą niejedno słodkie letnie wspomnienie.
Składniki na ciasto:
1 1/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
125 g margaryny roślinnej (lub masła
3-4 łyki zimnej wody
Nadzienie truskawkowe:
40 dag truskawek
1-2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli.
- Następnie dodać pokrojoną w kostkę margarynę.
- Całość posiekać nożem, dodać 3 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut.
- Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i przekroić na pół.
- Przygotowane truskawki wymieszać z cukrem i łyżką mąki ziemniaczanej.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do formy wysmarowanej masłem.
- Na tak przygotowane ciasto wyłożyć truskawki zostawiając wolny brzeg na zawinięcie ciasta.
- Brzegi ciasta zawinąć na truskawki tworząc okrąg.
- Tartę piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut.
- Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.