Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Lato pachnie truskawkami!

Opublikowany przez Paulina 7 sierpnia 20207 sierpnia 2020 Czas czytania 1 min 27 sek

W kuchni każda pora roku rządzi się swoimi prawami. Dlatego latem, kiedy stragany na pobliskich targach uginają się pod ciężarem sezonowych owoców – na stole nie może zabraknąć rustykalnej tarty truskawkowej. Dla mnie bez niej lato mogłoby się nie odbyć. Lecz jeśli z niewiadomych przyczyn tak właśnie miałoby się wydarzyć, to z całą pewnością nie byłoby ono aż tak udane. 😉 Lato pachnie truskawkami!

Rustykalną tartę można przygotować z dowolnym nadzieniem owocowym. Jesienią idealnie nadadzą się jabłka, ale póki tylko możemy cieszyć się latem – wykorzystajmy do tego sezonowe owoce! Truskawki, porzeczki, morele, jagody… do wyboru, do koloru! Okryte kołderką z ciepłej kruszonki stworzą niejedno słodkie letnie wspomnienie.

Składniki na ciasto:
1 1/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
125 g margaryny roślinnej (lub masła
3-4 łyki zimnej wody

Nadzienie truskawkowe:
40 dag truskawek
1-2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

  1. Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. 
  2. Następnie dodać pokrojoną w kostkę margarynę.
  3. Całość posiekać nożem, dodać 3 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto.
  4. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut.
  5. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i przekroić na pół.  
  6. Przygotowane truskawki wymieszać z cukrem i łyżką mąki ziemniaczanej.
  7. Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do formy wysmarowanej masłem.
  8. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć truskawki zostawiając wolny brzeg na zawinięcie ciasta.
  9. Brzegi ciasta zawinąć na truskawki tworząc okrąg.
  10. Tartę piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut.
  11. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Opublikowany przez Paulina7 sierpnia 20207 sierpnia 2020Opublikowany w
  • Gotowanie

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Niech mówią zdjęcia!
Następny wpis Następny wpis:
Torta di albicocche, czyli włoskie ciasto z morelami
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt