Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Muffiny z granolą

Opublikowany przez Paulina 12 marca 202012 marca 2020 Czas czytania 1 min 15 sek

Coś w tej wiosennej aurze jest szczególnego, że rok w rok sprzyja zmianom, które tak chętnie wprowadzamy do naszego życia w tym czasie. Dotyczy to zarówno codziennej pielęgnacji, aktywności fizycznej oraz sposobu odżywiania. Trochę tak, jakbyśmy budzili się do życia z zimowego snu 😉. 

Dzisiejszy przepis na muffiny z granolą, to idealny sposób by urozmaicić śniadania i wprowadzić lekki powiew wiosny do naszej kuchni. Sprawdzą się idealnie również jako deser lub zdrowa przekąska w ciągu dnia. Są szybkie i łatwe w wykonaniu, a do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, które zwykle mamy w swoich kuchennych szafkach. Do dzieła!

Składniki:
1/2 szklanki miodu
1  1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki nasion chia
1/2 szklanki wiórek kokosowych
2 łyżki masła (margaryny roślinnej lub oleju kokosowego)
1 łyżeczka cynamonu 
szczypta soli
jogurt  naturalny
owoce

  1. Formę do muffinek wysmaruj obficie masłem.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  3. W misce wymieszaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, nasiona chia, sól i cynamon. Dodaj roztopiony miód oraz masło i wymieszaj do połączenia się składników.
  4. Otrzymaną masę podziel między kubki z muffinami formując z niej miseczki (by ułatwić sobie to zadanie, można użyć małej szklanki lub kieliszka).
  5. Granolowe muffinki piecz w 180 stopniach przez ok 15 minut (do zezłocenia się). Po wyjęciu z piekarnika muffinki pozostaw do ostygnięcia. 
  6. Podawaj z jogurtem naturalnym i owocami. Smacznego! 
Opublikowany przez Paulina12 marca 202012 marca 2020Opublikowany w
  • Gotowanie
Tagi:
  • Bez jaj
  • Bez mleka
  • Deser
  • Granola
  • Muffiny
  • Przepis
  • Śniadanie

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Mały krok. Duża zmiana.
Następny wpis Następny wpis:
Ulubione ciasto marchewkowe
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt