Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Na przekór tradycji? Sernik z palonym masłem

Opublikowany przez Paulina 14 kwietnia 202014 kwietnia 2020 Czas czytania 1 min 31 sek

Serniki, mazurki, makowce i babki – to niepisane wielkanocne symbole, bez których część z Was z pewnością nie wyobraża sobie świąt. By urozmaicić domownikom smak tradycyjnych potraw, warto czasem sięgnąć po nieco nowszą recepturę ulubionego makowca czy mazurka. Z własnego doświadczenia wiem, że takie eksperymenty kulinarne potrafią przynieść zaskakujące i nie mniej pyszne efekty. 

Szukając sposobu na odświeżenie sernika trafiłam w Kukbuku na przepis, który na stałe zagości w moim repertuarze świątecznych wypieków i nie tylko. Prosty w wykonaniu i niebanalny w smaku. Do tego pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu w kuchni. Zachwyci wszystkich miłośników serników i palonego masła. Gorąco zachęcam do wypróbowania!

Składniki na spód:
70 g masła
1 szklanka bułki tartej
3 łyżki cukru
szczypta soli

Składniki na ciasto:
150 g masła
1/2 szklanki cukru
500 g twarogu lub serka Philadelphia
4 jajka

  1. Masło rozpuścić na patelni. 
  2. Dodać bułkę tartą, cukier i sól. Całość smażyć, do momentu aż bułka się zarumieni.
  3. Następnie wyłożyć nią spód blaszki, wyrównać i schłodzić w lodówce.
  4. Masło podgrzać w rondelku. Kiedy zacznie się pienić, miesza i smażyć, aż uzyska brązowy kolor (pojawią się w nim charakterystyczne ciemne „piegi”).
  5. Następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
  6. Cukier wsypać do miski, dodać przestudzone masło i chwilę mieszać.
  7. Następnie dodać ser, jajka i miksować chwilę do połączenia się składników (byle nie za długo, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy).
  8. Gotową masę przelać do foremki i piec przez 50 minut w temperaturze 150 stopni.
  9. Gotowy sernik studzić przy lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego!
Opublikowany przez Paulina14 kwietnia 202014 kwietnia 2020Opublikowany w
  • Gotowanie
Tagi:
  • Deser
  • Przepis
  • Sernik
  • Sernik z palonym masłem
  • Wielkanoc

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Crumble z jabłkami
Następny wpis Następny wpis:
Beztroskie poranki. Chałka w roli głównej!
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się