Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Nie taki makowiec straszny…

Opublikowany przez Paulina 6 czerwca 201917 listopada 2019 Czas czytania 1 min 47 sek

Na co dzień, gościł kiedyś tylko na zamożnych stołach. W zwyczajnych domach traktowany był wyjątkowo i pieczono go tylko na szczególne okazje. Z kolei, u mojego męża w pracy gdy „ktoś szedł na makowca”, wiadomo było, że idzie uchylić rąbka tajemnicy prezesowi z tego, co ostatnio wydarzyło się w pracy…

Pomimo wielkiej słabości do maku, w mojej kuchni nie jest on zbyt częstym gościem. Pojawia się rzadko, za to obowiązkowo i niezmiennie zawsze bez rodzynek! W zamian do masy makowej, dodaję garść posiekanych orzechów włoskich lub migdałów.

W ostatnim czasie piekę makownik bez masła, mleka krowiego i jaj. Czy taka nowsza, wegańska wersja tradycyjnego makowca może smakować równie dobrze? Sprawdziłam na własnym podniebieniu i gorąco polecam!

Składniki:
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mleka owsianego
2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki masy makowej
lukier, polewa czekoladowa lub cukier puder do dekoracji 

Masa makowa:
200 g mielonego maku
200 ml mleka owsianego
50 g cukru
2-3 łyżki miodu
10 g cukru wanilinowego
garść płatków migdałowych
szczypta cynamonu 

  1. Mleko podgrzewamy razem z przyprawami, dodajemy mielony mak i chwilę gotujemy do napęcznienia. Na samym końcu dodajemy płatki migdałowe i mieszamy.
  2. W rondelku podgrzewamy mleko razem z cukrem, dodajemy drożdże i je rozpuszczamy. Do powstałej masy dodajemy kilka łyżek mąki, by uzyskać konsystencję podobną do śmietany. Rozczyn nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w trzech łyżkach zimnej wody, łączymy z drożdżami i dokładnie mieszamy, dodajemy olej i łączymy z przesianą mąką. Całość dokładnie wyrabiamy. 
  4. Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu. 
  5. Ciasto zawijamy w rulon i przekładamy do foremki, lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 180°C. Wyciągamy z formy po ostudzeniu i dekorujemy. Smacznego!
Opublikowany przez Paulina6 czerwca 201917 listopada 2019Opublikowany w
  • Gotowanie
  • Zdrowie
Tagi:
  • Bez jaj
  • Bez mleka
  • Kuchnia roślinna
  • Makowiec
  • Przepis
  • Wege

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Następny wpis Następny wpis:
Drożdżówka, bez mleka?
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się