Czasem poprzez dodanie, a czasem przez pominięcie jakiegoś składnika do dobrze znanego nam przepisu potrafimy zupełnie go odmienić. Przy dobrych wiatrach okaże się, że był to strzał w przysłowiową dziesiątkę. Jednak poniesienie przez nas kulinarnej klęski jest równie mocno prawdopodobne, dlatego warto mieć się na baczności 😉.
O tym, że kruche ciasteczka można przygotować na wiele sposobów, pisałam Wam w ostatnim przepisie. Więc, żeby w kuchni nie wiało nudą, a kruche ciasteczka nie były zwykłymi ciasteczkami – postanowiłam nieco zmodyfikować przepis ☺️. Co z tego wyszło, zobaczcie sami.
Składniki:
200 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
200 g wegańskiej margaryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
świeże zioła (tymianek, rozmaryn, listki szałwii)
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- Mąki przesiać, dodać sól, pieprz, płatki drożdżowe, posiekane listki tymianku i zimną margarynę. Całość posiekać i zagnieść ciasto (w razie potrzeby dodać łyżkę mąki pszennej).
- Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.
- Pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu rozwałkować ciasto i wykrawać ulubione kształty.
- Wierzch ciasteczek można udekorować listkami świeżych ziół.
- Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec do delikatnego zrumienienia (około 10 minut) w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Smacznego!