Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Oda do pomidora

Opublikowany przez Sandra 17 lipca 201917 listopada 2019 Czas czytania 1 min 11 sek

Malinowe, koktajlowe, pelati. Czerwone, żółte, zielone. W zupie, na pizzy i jako dodatek do sałatki. Pomidory, bo o nich mowa – stanowią podstawowy składnik wielu dań. I choć może wydać się to dziwne, ja jadam je tylko w przetworzonej postaci 😛

Krem z pieczonych pomidorów brzmi i smakuje wykwintnie. Pomimo tego, nie wymaga dużego nakładu pracy, ani wielkich umiejętności kulinarnych. Kusi niezwykłym, głębokim smakiem, jak również dymnym zapachem oraz swą intensywną czerwoną barwą.

Poniżej przepis na krem z pomidorów, który jest dobrą bazą do stworzenia własnej wariacji na jego temat.

Składniki:
1 kg pomidorów
0,5 l bulionu
3-5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka płatków drożdżowych
sól i pieprz do smaku

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Cebulę oraz umyte pomidory kroimy na ćwiartki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Pomidory skraplamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy listki świeżego tymianku oraz ząbki czosnku.
  3. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut.
  4. Po upieczeniu pomidory odstawiamy do przestygnięcia, przekładamy do garnka i podlewamy bulionem. Dodajemy płatki drożdżowe, ocet balsamiczny i gotujemy około 10 minut.
  5. Doprawiamy do smaku i miksujemy zupę na krem.

Zupę można podać z grzankami, pieczywem nie pierwszej świeżości 😉 lub mozzarellą. Smacznego!

Opublikowany przez Sandra17 lipca 201917 listopada 2019Opublikowany w
  • Gotowanie
Tagi:
  • Comfort food
  • Pomidory
  • Przepis
  • Slow food

Opublikowany przez Sandra

W swojej szafie trzyma niezliczoną ilości sukienek i spódnic. Miłośniczka pizzy i lemoniady. Choć do tej pory nigdy nie była, zakochana we Włoszech. Uzależniona od zdjęć i szukania kadrów, których nikt nie znalazł. Kim zostanie w przyszłości? Czas pokaże. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Dla ochłody idź na lody!
Następny wpis Następny wpis:
Deser na śniadanie?
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się