Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Pierogi, czas start!

Opublikowany przez Paulina 17 grudnia 201918 grudnia 2019 Czas czytania 1 min

Krążące legendy o kapryśnym cieście na pierogi🥟, potrafią skutecznie odstraszyć niejednego śmiałka pragnącego przygotować je w domu. Chyba dlatego większość z nas zdecydowanie woli je jeść, niż lepić 😉. Ja na szczęście nie miałam z nimi nigdy większego problemu. Wystarczyło trzymać się kilku rad mojej mamy, aby pierogi zawsze były udane. Mimo, że nie lepię ich z prędkością światła, a falbanki przy nich nie są tak ładne (jak w tych, które lepi moja mama), to zawsze chętnie przygotowuję je w domu. Wam również polecam, po kilku próbach z pewnością dojdziecie do wprawy!

Składniki:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
250 ml ciepłej wody

  1. Mąkę przesiać do miski.
  2. W osobnej misce połączyć ciepłą wodę, olej oraz sól.
  3. Następnie dodać do przesianej mąki i całość wyrabiać przez około 20 minut na gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Gotowe ciasto podzielić na części, rozwałkować, wykrawać pierogi i nakładać ulubiony farsz 🙂.

W mojej kuchni faworytem są pierogi ruskie, ale z okazji zbliżających się świąt przygotowałam farsz z suszonych podgrzybków. Smakują obłędnie!

Opublikowany przez Paulina17 grudnia 201918 grudnia 2019Opublikowany w
  • Gotowanie
Tagi:
  • Obiad
  • Pierogi
  • Przepis

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Pierniczki idealne
Następny wpis Następny wpis:
Dobra kawa, to podstawa!
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się