Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Słodki poczęstunek dla Mikołaja

Opublikowany przez Paulina 7 grudnia 201916 grudnia 2020 Czas czytania 51 sek

Święta bez śniegu to coraz częstszy krajobraz i chyba każdy z nas potrafi je sobie takimi wyobrazić. Jednak bez maku żadne święta się nie odbędą, oj nie! Najczęściej króluje na świątecznym stole w postaci makówek i tradycyjnego makowca, ale można upiec z nim także pyszne, kruche ciasteczka. Zaledwie odrobina maku nada im nowego charakteru. Ciasteczka sprawdziły się idealnie, jako poczęstunek dla Świętego Mikołaja. Polecam wypróbować przepis. 

Składniki:
120 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g roślinnej margaryny
szczypta soli
50 g drobnego cukru
2 łyżki suchego maku

  1. Mąki przesiać, dodać cukier, mak i wymieszać.
  2. Następnie dodać margarynę i zagnieść ciasto. Po wyrobieniu ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 30 minut.
  3. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami gwiazdki.
  4. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego!
Opublikowany przez Paulina7 grudnia 201916 grudnia 2020Opublikowany w
  • Gotowanie
Tagi:
  • Bez jaj
  • Bez mleka
  • Boże Narodzenie
  • Ciasteczka
  • Deser
  • Kuchnia roślinna
  • Przepis

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Listopad
Następny wpis Następny wpis:
Pierniczki idealne
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się