Święta bez śniegu to coraz częstszy krajobraz i chyba każdy z nas potrafi je sobie takimi wyobrazić. Jednak bez maku żadne święta się nie odbędą, oj nie! Najczęściej króluje na świątecznym stole w postaci makówek i tradycyjnego makowca, ale można upiec z nim także pyszne, kruche ciasteczka. Zaledwie odrobina maku nada im nowego charakteru. Ciasteczka sprawdziły się idealnie, jako poczęstunek dla Świętego Mikołaja. Polecam wypróbować przepis.
Składniki:
120 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g roślinnej margaryny
szczypta soli
50 g drobnego cukru
2 łyżki suchego maku
- Mąki przesiać, dodać cukier, mak i wymieszać.
- Następnie dodać margarynę i zagnieść ciasto. Po wyrobieniu ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 30 minut.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami gwiazdki.
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego!