Pierwsza próba przyrządzenia wegańskich pancakes zakończyła się fiaskiem. Pokonała mnie mąka kokosowa 😉 , dlatego przy kolejnym podejściu postawiłam na zwykłą mąkę pszenną i wszystko wyszło już tak, jak należy 🙂 .
Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. Pancakes wychodzą idealnie puszyste i rumiane. W smaku nie odbiegają od tradycyjnych pancakes, przygotowywanych na bazie mleka i jajek. U mnie z letnim, jagodowym akcentem, bo akurat były w lodówce. Jeśli ktoś nie lubi poniedziałków, polecam wypróbować w ramach śniadania, by choć na chwilę przedłużyć sobie weekend 😉 lub tak po prostu, by sprawdzić jak smakują.
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju + olej do smażenia
szczypta soli
garść jagód
Dodatki:
cukier puder
syrop klonowy
garść owoców
- Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
- W osobnym naczyniu mleko roślinne wymieszać z łyżką oleju i octu jabłkowego.
- Mokre składniki połączyć z suchymi, dodać umyte wcześniej jagody i dokładnie wymieszać. Otrzymane ciasto w konsystencji powinno przypominać gęstą śmietanę.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć pancakes z obu stron, aż się zarumienią.
- Podawać z cukrem pudrem, ulubionym syropem i owocami. Smacznego!