Bez skrępowania stwierdzę, że w temacie kulinariów od Włochów można nauczyć się wiele. Na przykład – jak z zaledwie kilku składników ugotować coś pysznego na obiad. 👩🏻🍳 Prosty posiłek przygotowany z dobrych jakościowo produktów, to kwintesencja włoskiej kuchni. Kto choć raz spróbował prawdziwej włoskiej carbonary, wie o czym mowa! Wie również, że nie dodaje się do niej śmietany, ale dzisiaj nie o tym…
We włoskiej kuchni nic się nie marnuje. Stąd też dzisiejszy przepis na makaron z bułką tartą. Zawsze chętnie do niego wracam. Polecam wypróbować na najbliższy obiad. Tym bardziej, jeżeli takie połączenie zamiast zachwytu – wywołało raczej grymas na waszej twarzy. Ciao!
Składniki pangrattato:
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g grubej bułki tartej
1 łyżeczka suszonych płatków chili
3 suszone pomidory
1 ząbek czosnku
- Patelnię postaw na dużym ogniu, wlej oliwę, dodaj pokrojone pomidory, czosnek, wsyp bułkę tartą i płatki chili.
- Smaż wszystko regularnie mieszając, aż bułka nabierze chrupkości.
- Ulubiony makaron (u mnie wersja z pesto) posyp obficie pangrattato. Smacznego!