Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Torta di albicocche, czyli włoskie ciasto z morelami

Opublikowany przez Paulina 22 sierpnia 202022 sierpnia 2020 Czas czytania 1 min 28 sek

W moim letnim repertuarze wypieków są takie, po które sięgam na okrągło przez całe lato. Pośród drożdżowych ciast z malinami (z obowiązkowo dużą ilością kruszonki) i rustykalnych tart z truskawkami, do tego grona zalicza się również ciasto z morelami.

Puszyste i delikatne ciasto z dodatkiem moreli powstaje w zaledwie kilka chwil. By je upiec nie potrzeba wyszukanych składników, ani umiejętności na miarę wielkiego szefa kuchni. Gwarantuję jednak, że i bez tego efekt końcowy potrafi mile zaskoczyć. Jest to również kolejny wypiek, w którym dodatek otartej skórki z cytryny podbija smak ciasta i ogóle mi nie przeszkadza (a bywa z tym różnie 😉 ). Zachęcam do wypróbowania 🙂

Składniki:
15-16 świeżych moreli
200 g mąki typu 00
120 g cukru + 1 duża łyżka
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
80 g stopionego masła
5 łyżek mleka w temperaturze pokojowej
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  1. Jajka z cukrem ubić na jasną i puszysta masę.
  2. Następnie dodać startą skórkę z cytryny i wymieszać do połączenia się składników.
  3. Do otrzymanej masy dodać roztopione masło.
  4. Następnie dodać mleko cały czas ubijając masę z dużą prędkością.
  5. Na samym końcu do masy stopniowo dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
  6. Do przygotowanej masy dodać 3 morele pokrojone w kostkę i wymieszać szpatułką.
  7. Gotową masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wierzch ciasta udekorować przeciętymi na pół morelami i posypać cukrem.
  9. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).
  10. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem i zostawić do ostygnięcia. Ciasto morelowe gotowe! Smacznego!
    Opublikowany przez Paulina22 sierpnia 202022 sierpnia 2020Opublikowany w
    • Gotowanie
    Tagi:
    • Ciasto z morelami
    • Deser
    • Italia
    • Kuchnia włoska
    • Lato
    • Morele
    • Przepis
    • Torta di albicocche

    Opublikowany przez Paulina

    W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

    Nawigacja wpisu

    Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
    Lato pachnie truskawkami!
    Następny wpis Następny wpis:
    Brownie, słodka kulinarna pomyłka
    Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
    • Kontakt
    Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się