W moim letnim repertuarze wypieków są takie, po które sięgam na okrągło przez całe lato. Pośród drożdżowych ciast z malinami (z obowiązkowo dużą ilością kruszonki) i rustykalnych tart z truskawkami, do tego grona zalicza się również ciasto z morelami.
Puszyste i delikatne ciasto z dodatkiem moreli powstaje w zaledwie kilka chwil. By je upiec nie potrzeba wyszukanych składników, ani umiejętności na miarę wielkiego szefa kuchni. Gwarantuję jednak, że i bez tego efekt końcowy potrafi mile zaskoczyć. Jest to również kolejny wypiek, w którym dodatek otartej skórki z cytryny podbija smak ciasta i ogóle mi nie przeszkadza (a bywa z tym różnie 😉 ). Zachęcam do wypróbowania 🙂
Składniki:
15-16 świeżych moreli
200 g mąki typu 00
120 g cukru + 1 duża łyżka
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
80 g stopionego masła
5 łyżek mleka w temperaturze pokojowej
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jajka z cukrem ubić na jasną i puszysta masę.
- Następnie dodać startą skórkę z cytryny i wymieszać do połączenia się składników.
- Do otrzymanej masy dodać roztopione masło.
- Następnie dodać mleko cały czas ubijając masę z dużą prędkością.
- Na samym końcu do masy stopniowo dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Do przygotowanej masy dodać 3 morele pokrojone w kostkę i wymieszać szpatułką.
- Gotową masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch ciasta udekorować przeciętymi na pół morelami i posypać cukrem.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).
- Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem i zostawić do ostygnięcia. Ciasto morelowe gotowe! Smacznego!