Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Ulubione ciasto marchewkowe

Opublikowany przez Paulina 26 marca 202026 marca 2020 Czas czytania 1 min 32 sek

Wydawać by się mogło, że połączenie marchewki, cynamonu i orzechów nie może nas niczym zaskoczyć. A jednak! Z tych kilku składników powstaje pyszne ciasto marchewkowe. 🥕Jest proste w wykonaniu i nie trzeba poświęcać mu zbyt dużo czasu (chociaż na jego brak ostatnio chyba nikt z nas nie może narzekać ). Na dodatek ciasto jest idealnie miękkie, wilgotne i zawsze się udaje. Przełożone lekkim kremem to majstersztyk. Można je upiec z dodatkiem orzechów, lub pominąć jeśli ktoś nie lubi, lub ma alergię.  Zachęcam do wypróbowania. 👩🏻‍🍳

Składniki na ciasto:
5 średniej wielkości marchewek
3 łyżki siemienia lnianego
3/4 szklanki ciepłej wody
300 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
225 ml oleju
1 starte jabłko (opcjonalnie)
garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)

Składniki na krem:
300 g serka śmietankowego
90 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżek serka mascarpone
2-3 łyżeczki soku z cytryny

  1. Marchewkę i jabłko obrać, następnie zetrzeć na tarce.
  2. Siemię lniane zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia.
  3. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia sól, przyprawy i wymieszać.
  4. W osobnej misce utrzeć siemię lniane, cukier oraz olej. 
  5. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać startą marchew, jabłko, orzechy i wymieszać.
  6. Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
  8. Masło na krem utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy. Cały czas mieszając stopniowo dodawać serek śmietankowy, mascarpone oraz sok z cytryny.
  9. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć połową kremu, a pozostałą część rozsmarować na górze ciasta i delikatnie opruszyć cynamonem. Smacznego!
Opublikowany przez Paulina26 marca 202026 marca 2020Opublikowany w
  • Gotowanie
Tagi:
  • Bez jaj
  • Bez mleka
  • Ciasto
  • Ciasto marchewkowe
  • Deser
  • Przepis

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Muffiny z granolą
Następny wpis Następny wpis:
Crumble z jabłkami
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się