Sposobów na przygotowanie buraka jest całe mnóstwo. Żeby się o tym przekonać, wcale nie trzeba zbyt długo szukać. Pośród niemałej liczby przepisów na jego wykorzystanie znalazłam jeden, który w Internecie cieszy się dużym uznaniem. Z burakiem zawsze było mi po drodze 😉 , dlatego nie zwlekając zbyt długo, postanowiłam sprawdzić w czym tkwi sekret pieczonych buraków według przepisu Marty Śliwickiej.
Pieczone buraki połączyłam z twarożkiem ze słonecznika… W ten oto sposób, w zaciszu mojej kuchni powstało buraczane carpaccio. Nie będę Was przekonywać do tego, czy dobre – wypróbujcie przepis 😉 i oceńcie sami!
Pieczone buraki:
buraki
2 łyżki sezamu
łyżeczka soli
pół łyżeczki cynamonu
10 przekręceń młynka pieprzu
2 ząbki czosnku
4 łyżki balsamico
3 łyżki oleju sezamowego
10 kropli tabasco (lub pół łyżeczki sproszkowanego chilli, lub pieprzu cayenne)
łyżeczka miodu
- Buraki przekrój na pół i każdą połówkę zawiń w folię aluminiową. Następnie umieść je w brytfannie do pieczenia, lub na blasze i piecz 1,5h w 200 stopniach.
- Po upieczeniu rozwiń buraki z folii, a gdy wystygną zdejmij z nich skórkę rękami (powinna bardzo łatwo odejść). Pokrój w plastry o szerokości 2-3 mm (niezbyt cienko) i umieść w słoiku.
- Sezam podpraż na suchej patelni aż zbrązowieje, zdejmij z ognia i dodaj do słoika.
- Wsyp do słoika sól, cynamon, pieprz oraz czosnek. Następnie zalej balsamico, olejem sezamowym, tabasco i miodem.
- Przemieszaj obracając słoik kilkanaście razy do góry nogami i wsadź do lodówki na noc (lub na minimum godzinę).
Twarożek ze słonecznika:
120 g ziaren słonecznika
2-3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek wody
sólo i pieprz do smaku
łyżeczka płatków drożdżowych
- Ziarna słonecznika wsyp do blendera, dodaj płatki drożdżowe i zblenduj.
- Następnie dodaj wodę, sok z cytryny, płatki drożdżowe i zmiksuj całość ponownie.
- Przełóż słonecznik do miski, dopraw do smaku i gotowe! Twarożek można wzbogacić o dodatek czosnku i ulubionych ziół.