Przejdź do treści
  • Gotowanie
  • Podróże
  • Miejsca
  • Książki
  • Moda
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Facebook
  • Instagram
  • Napisz wiadomość

Z burakiem za pan brat

Opublikowany przez Paulina 3 lutego 20203 lutego 2020 Czas czytania 1 min 49 sek

Sposobów na przygotowanie buraka jest całe mnóstwo. Żeby się o tym przekonać, wcale nie trzeba zbyt długo szukać. Pośród niemałej liczby przepisów na jego wykorzystanie znalazłam jeden, który w Internecie cieszy się dużym uznaniem. Z burakiem zawsze było mi po drodze 😉 , dlatego nie zwlekając zbyt długo, postanowiłam sprawdzić w czym tkwi sekret pieczonych buraków według przepisu Marty Śliwickiej.

Pieczone buraki połączyłam z twarożkiem ze słonecznika… W ten oto sposób, w zaciszu mojej kuchni powstało buraczane carpaccio. Nie będę Was przekonywać do tego, czy dobre – wypróbujcie przepis 😉 i oceńcie sami!

Pieczone buraki:
buraki
2 łyżki sezamu
łyżeczka soli
pół łyżeczki cynamonu
10 przekręceń młynka pieprzu
2 ząbki czosnku
4 łyżki balsamico
3 łyżki oleju sezamowego
10 kropli tabasco (lub pół łyżeczki sproszkowanego chilli, lub pieprzu cayenne)
łyżeczka miodu

  1. Buraki przekrój na pół i każdą połówkę zawiń w folię aluminiową. Następnie umieść je w brytfannie do pieczenia, lub na blasze i piecz 1,5h w 200 stopniach.
  2. Po upieczeniu rozwiń buraki z folii, a gdy wystygną zdejmij z nich skórkę rękami (powinna bardzo łatwo odejść). Pokrój w plastry o szerokości 2-3 mm (niezbyt cienko) i umieść w słoiku.
  3. Sezam podpraż na suchej patelni aż zbrązowieje, zdejmij z ognia i dodaj do słoika.
  4. Wsyp do słoika sól, cynamon, pieprz oraz czosnek. Następnie zalej balsamico, olejem sezamowym, tabasco i miodem.
  5. Przemieszaj obracając słoik kilkanaście razy do góry nogami i wsadź do lodówki na noc (lub na minimum godzinę).

Twarożek ze słonecznika:
120 g ziaren słonecznika
2-3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek wody
sólo i pieprz do smaku
łyżeczka płatków drożdżowych

  1. Ziarna słonecznika wsyp do blendera, dodaj płatki drożdżowe i zblenduj.
  2. Następnie dodaj wodę, sok z cytryny, płatki drożdżowe i zmiksuj całość ponownie.
  3. Przełóż słonecznik do miski, dopraw do smaku i gotowe! Twarożek można wzbogacić o dodatek czosnku i ulubionych ziół.

Opublikowany przez Paulina3 lutego 20203 lutego 2020Opublikowany w
  • Gotowanie
Tagi:
  • Buraki
  • Carpaccio
  • Carpaccio z buraków
  • Kolacja
  • Pieczone buraki
  • Przekąska
  • Przepis
  • Śniadanie
  • Twarożek
  • Twarożek ze słonecznika

Opublikowany przez Paulina

W skomplikowanej relacji z jedzeniem. Miłośniczka podróży, polnych kwiatów i słońca w nieprzyzwoitej ilości. Uzależniona od książek, orzechów i porcelany. Prawdopodobnie przyszła autorka książki, której data wydania na tą chwilę znana jest jedynie kosmosowi. Zobacz więcej wpisów

Nawigacja wpisu

Poprzedni wpis Poprzedni wpis:
Szybkie ciasteczka owsiane
Następny wpis Następny wpis:
Mały krok. Duża zmiana.
Copyrights © 2019 Cukier i Puder. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka prywatności
  • Kontakt
Ta strona korzysta z 🍪 ciasteczek (cookies). Zgadzasz się na ich użycie?Zgadzam się